2014. január 7., kedd

A csalizópelletek

Üdv ismét minden kedves sporttársnak, érdeklődőnek!

 Előző cikkemben az etető pelletek világába nyertünk egy kis betekintést, átgondoltuk oldódásukat és pár apró lehetőség is megemlítésre került. Ebben az írásban, a Professional csalizópelleteit vizsgálgatjuk meg.

Először is, mi is az a csalizó pellet? A csalizópelletnek, mint fogalomnak, sokszor hajlamos az ember kissé túl nagy jelentőséget biztosítani. Sokszor egy egyszerű könnyen oldódó kis kalóriatartalmú granulátum kapósabb, mint olajos zsíros társai. Az én meglátásom szerint, csalizópelletként kiválóan alkalmas minden olyan pellet, ami a horgon valamilyen formában rögzíthető. Ehhez jön hozzá a többi extra, mint például az olaj és zsírtartalom, az extra protein tartalom, stb… Sokszor a horgász úgy gondolja, a legnagyobb, leg „zsírosabb” pellettel lehet csak halat fogni, de mindezek mellett bizony fontos a szín, az oldódás, a küllem, az íllat, az íz, a helynek való megfelelőség stb…

A következőkben megnézzük a Professional csalizó, illetve csalizásra alkalmas pelleteit.
Lássuk tehát a Professional pelleteket:
Először, az adatok.
Átmérő: 10/12/16 mm
Hosszúság: 12/15/17mm
Súly: 0,7-1,2g/2g-2,4g/4g-4,3g
Darab/doboz: 70-110/40-60/20-30
Oldódási idő: 2-3óra/3-4óra/4-5óra

Típusok:

Olajos pelletek :

Ez a pellet család olajos aromával átitatva kerül forgalomba. Olajtartamuk miatt, melegebb vízben érdemes bevetni, hiszen a bennük található anyagok, ilyenkor terjednek a legjobban. Hogy egy kicsit pontosabban fogalmazzak, a zsír és olaj, a hidegben megdermed, „összeugrik” a melegben viszont terül. Durva, de talán jó példa a teavaj. Mikor kivesszük a hűtőből, szinte alig kenhető, darabos, törik. Viszont szobahőmérsékleten tartva, előbb utóbb, takaríthatjuk a környezetét. Nos, az olajos pelletek is hasonlóképpen működnek. Annál intenzívebb, minél melegebb a környezet.


 A szokásos pohárpróba.

Az olajos pelletek 11 ízben találhatóak meg, egyediségüket részben e választott ízeknek is köszönhetik, mivel létezik a megszokott ízek mellett pl: málnás, karamelles, scopex-es ízekben, de a Ponty-Amur, a Ponty-Kárász, és az Extra Ponty is különleges, máshol nem található ízekben készült.
Színezetük : használatba vétel előtt kissé sötét képet mutat, de vízbe kerülés után, szinte el kezd élni a pellet, és már-már mintha világítana, olyan érzése van a horgásznak. Nagyszerű módon, e pelletek nem fakulnak ki oldódás közben, hanem élénk színüket mindvégig megtartják!

 Vízbe érkezés után.

Száraz pelletek:
Az olajos pelletekhez hasonló íz és szín világban kerülnek forgalomba, azzal a különbséggel, hogy itt száraz aromával vannak a szemek kezelve, küllemre és állagra könnyedebb tápláléknak tűnik a halaknak. Oldódása közben, e pellettek úgymond kiszőrösödnek, felületük elkocsonyásodik. Használatuk felmelegedő, lehűlő vízben a leg ideálisabb, de nyáron, a legnagyobb forróságban se dobjuk félre őket, mert a táplálkozni lusta halak, olykor megkívánnak egy-egy könnyedebb falatot.


 Kioldódik az aroma, és "kiszőrösödik"

Etető pelletek a horgon:

A nagyobb méretű etető pelleteket, egészen nyugodtan rakhatjuk horogra, ha a halak intenzíven táplálkoznak. Mivel gyorsan oldódik, előbb fel is hívja magára a figyelmet. Késő Ősszel, vagy még inkább jég veszte után, kora tavasszal érdemes még használatukkal megpróbálkozni, mivel kiváltképp könnyed állaga miatt kapós lehet.

 Még órákkal később is megtartja színét és aromáját!!!


Tippek.

A csalizó pellet család által feltárul a választás lehetősége, hiszen mind színben, mind ízben kiválóan kombinálhatóak, cserélhetőek, egy adott etetőhöz hangolhatóak. Például, ha a mézes etetőhöz használt mézes kissé rikító pellet kevésbé hatékony, bátran cseréljük, az ízben a mézhez harmonizáló kissé sötétebb színű karamell, vagy scopex pelletre.

Ha a környéken sokan próbálkoznak a megszokott pelletekkel, például a halibut pelletek, akkor adott esetben az gyanakvást kelthet a halakban. Ekkor jön el a Professional pelleteket használók ideje. Ezek a merőben más színű és illatú pelletek, igazi élményként hatnak a halakra.

Érdemes vegyesen is hajszálelőkére fűzni, finomszerelékeseknek nagy sikert hozhat a vegyesen fűzött 10mm-es, egy, esetleg két szem csontkukaccal, vagy gilisztával megbolondítva. Nagyvadra pályázók se felejtsék el a kisebb méreteket sem, mivel ha közvetlenül mondjuk egy 16mm-es alá fűzünk egy 10mm-es más színű pelletet, akkor az azon felül, hogy érdekesebbé teszi a „kínálatot”, még kiválóan el is tartja a horogtól a nagyobb pelletet, ezáltal jobb akadást biztosítva.

Meg kell említeni, hogy a Professional pelletek teljes keresztmetszetükben aromázottak, így az íz leadás folyamatos, és egyenletes. A tízmilliméteres változatot nyugodtan fölkínálhatjuk akár vízközt is, hiszen nem nehezebb, mint egy-két kukoricaszem. A nagyobb változatokhoz, érdemes pellet úszót, vagy vízi golyót használni, és a kánikulai időkben kicsi, akár 30-40cm-es eresztékkel a víz színén felkínálni.

Remélem tudtam hasznos információkkal szolgálni a Professional pelletekről, kívánom, hogy mindenki alkalmazza sikerrel az év első horgászatától kezdődően, az utolsóig. Tervben van egy csak kifejezetten pelletes horgászat bemutatása melyre az év során még sort kerítünk, de addig is görbüljön!

Üdvözlettel: Professional Fish Hunter Team!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése